Dezvoltare parentală

Ziua în care am învățat să nu mă mai judec

Era într-o vineri seara.  Eram la cumpărături alături de copii. Peste tot agitație, cozi, parcarea ticsită, plus fulgi de zăpadă care îngreunau și mai mult sfârșitul zilei.

Încercam să mobilizez copiii să ajungem mai repede la mașină. Deodată am auzit: Ce faci? Mișcă-te o dată, mai repede!

Am văzut-o cu colțul ochiului. Avea trei copii cu ea plus un cărucior mare de cumpărături. Era singură cu trei copii, frustrată, obosită, nerăbdătoare. Prima chestie care mi-a trecut prin cap a fost să mă duc să îi spun că e o mamă bună și curajoasă. Probabil că a avut o zi grea alături de trei copii care știu exact ce butoane să apese.

E ușor să nu judec o mamă. Am fost și eu acolo. Chiar dacă am început jobul de mamă de peste șapte ani, am fost și eu în situația ei. Și eu am ridicat vocea, și eu i-am zorit,și eu am avut zile dintr-astea. Acum încerc să nu mai judec. Oricine are o zi grea merită o încurajare. Nu susțin abuzul fizic, psihic sau verbal, însă o zi de rahat nu te face un părinte de cacao. De ce? Treaba asta cu părințeala e o chestie tare grea, în caz că nu știați!

O prietenă a născut de curând și îmi spunea cât de greu îi este cu cel mic. Nu doarme, nu suge cum trebuie, are dureri de burtică. Nu știa ce să mai facă. Apoi mi-a spus Alți copii dorm toată noaptea de la două luni, nu au colici. Aș vrea și eu să dorm măcar o noapte așa cum dormeam …

Mi-am adus aminte că exact așa făceam și eu când stăteam cu copiii acasă. Dădeam scroll pe feisbuc și toți copiii dormeau în pătuțuri minunate, adormeau la băiță, stăteau cu orele în cărucior, mâncau amestecuri ciudate de broccoli și varză de Bruxelles, purtau cămași de la 1 an. Mintea mea zicea toate lucrurile obișnuite Ce drăguț este! Mi-ar plăcea să mănânce și copiii mei măcar o dată așa ceva! Ce mamă amuzantă! Ce n-aș da să fac și eu sandvișuri cu legume în formă de leu pentru copiii mei și ei chiar să le mănânce! Aruncam complimente la fiecare poză, postare. Dar în mintea mea dialogul nu era deloc asemănător.

Iar a întârziat la balet.
Ieri le-am făcut cartofi la cuptor. Din ăia congelați!!!!
Mi-ar plăcea să mă îmbrac mai drăguț, să fiu mai slabă, să fiu mai amuzantă, să îmi fac unghile cu ojă până nu se întărește în sticluța cumpărată acum…nici eu nu mai știu!

Și BANG! Mi-am dat seama – nu îi judec pe alții, mă judec pe mine. Cel mai des, cel mai dur. Încă lucrez la asta, mai ceva ca la sală.

Dar fac și o treabă bună. Sunt cool și dansăm în pat. Ascultăm Let it go sau Bad la maxim în fiecare sâmbătă dimineața. Îi las să coloreze cu cretă pe hol, în casă. Sărim în cele mai mari băltoace. Da, fac alături de ei și chestii amuzante, și faine, și educative, și prostești. Dar e așa de bine! Și nu spun asta în speranța unei statui, nu! Ci doar pentru că am învățat să fiu mai blândă cu mine. Am realizat că trebuie să mă comport cu mine cum mă comport cu celelalte mame. Să nu mă mai judec, să o las mai moale, să fiu mai blândă cu mine.

Așa că, dragă mamă, uită-te la copiii tăi. E greu să îți aduci aminte toate lucrurile bune, dar ai făcut multe. Chiar dacă i-ai lăsat să greșească, ei învață. Și tu la fel. Știi, și noi părinții creștem o dată cu ei! Nu-ți mai spune că nu ești suficient de bună, suficient de drăguță, suficient de amuzantă, suficient de calmă, suficient de pricepută. Ești acolo și asta e suficient!

Mai uită-te o dată la copiii tăi și gândește-te ce copii minunați ai. Și tu ești acolo, lângă ei și pentru ei! Recunoaște că faci o treabă bună. Poate într-o zi o să te feliciți pentru asta. Poate că într-o zi am să o fac și eu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *