Diverse

Minunile au loc la tot pasul

În ultimul timp diminețile mele din weekend respectă aceeași rețetă: fie citesc, fie mă uit la un film. Sau mai bine, le combin. Așa am făcut și weekendul trecut.

Ziua a început cu o minune.

Da, mă refer la filmul Minunea (Wonder). Mi-am dorit de mult să îl văd, dar din nefericire singurul cinema din Sibiu nu a rulat filmul. Deloc. Mare păcat. Din vara lui 2017 știam exact ce am să fac în 17 noiembrie. Însă nu a fost să fie.

Filmul are la bază cartea cu același nume, scrisă de J. R. Palacio. Este vorba despre povestea unui băiețel special cu sindromul Treacher Collins, ce împletește în viața lui alte povești la fel de speciale. Auggie Pullman începe școala și asta înseamnă o nouă provocare – cea de a coexista într-un univers al copiilor de vârsta lui, cu bune și cu rele.

Știam că este o poveste plină de emoție și m-am aprovizionat cu două șervețele. Am crezut că o să îmi ajungă. M-am înșelat. Am mai luat unul, și încă unul, și încă unul.

Filmul este un carusel de emoții de tot felul. Este un film despre homeschooling (treabă super faină, după părerea mea), despre mindfulness, conectare și deconectare, rivalitatea dintre frați, bullying. Despre ascultare și importanța de a te simți simțit. Despre părinții unui copil special și despre integrarea celuilalt copil. Despre o relație dintre doi adulți extrem de puternică. Am regăsit puterea de a-i accepta pe ceilalți pentru ceea ce sunt și ceea ce pot face, decât după cum arată. Filmul ne aduce încă o dată aminte cât de greu este să găsești un prieten și cum îl păstrezi. Mesajul se adresează copiilor de generală și liceu, dar cred că este perfect valabil și în cazul adulților. Nu în ultimul rând, am fost martor la impactul cuvintelor și cum pot lăsa urme adânci. Ponderea emoțională merge mână în mână cu realitățile din lumea copiilor – copiatul la teste, jucatul cu mâncarea, certurile, gelozia și iubirea.

Personajele principale sunt jucate de Julia Roberts, mama lui Auggie, Owen Nilson, tatăl lui, Isabela Vidovic, în rolul Viei, sora personajului principal. Știați că machiajul prostetic folosit pentru a reda boala lui Auggie dura o oră și jumătate până era complet așezat pe fața lui Jacob Tremblay, actorul din rolul principal? Bea Miller a compus cântecul Brand New Eyes special pentru acest film.

Chiar dacă pare a fi un film pentru copii, eu cred că are suficientă încărcătură emoțională pentru adulți. Nu pot decât să vă îndemn să îl vedeți și să vă reamintesc – multe șervețele!

Sper să vă placă! Aștept cu nerăbdare părerile voastre.

Ana

PS: Vă recomand cu drag să citiți si cartea scrisă de Raquel Jaramillo, sub numele R. J. Palacio

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *