Dezvoltare parentală

Mami, azi ai ELPE?

Pe parcursul postărilor de pe Facebook am tot menționat eu de parteneriatele de ascultare sau Listening Partnership (LP). Acum vreau să vă povestesc ce este în spatele lor. 🙂

În 2015, meseria mea de părinte s-a intersectat cu Hand in Hand Parenting, o organizație non-profit din SUA. Această întâlnire s-a datorat fiului meu. De îndată ce am avut al doilea copil, am simțit că tensiunea și frustrările se tot adună în grămezi din ce în ce mai mari. Iar când era deja prea mult, răbufneam și totul se vărsa asupra celor dragi.

Nu stiu la voi cum e, dar se pare ca puiutii ăștia ai mei știu exact ce butoane să apese. Și atunci mă turez mai ceva ca un motor V12.

Pe scurt: am realizat că pur și simplu nu eram de ajutor, nici familiei, nici mie. Mă simțeam cea mai rea mama din lume și îmi spuneam ” eu îl iubesc pe copilul ăsta până la stele și înapoi; DE CE NU POT să îl ajut? Ce trebuie să fac? Ce ÎMI lipsește?”

Așa am început să citesc, îndoindu-mă de tot ceea ce făceam eu ca mamă. Am început cu bloguri. Am citit, am descoperit, am învățat, am triat, am urmărit și mai urmăresc. Am adunat cărți care mă așteptau seara să le citesc. M-am documentat despre dezvoltarea creierului copiilor. Trebuie să vă mărturisesc că am citit o carte despre acest subiect de vreo 3 ori și de fiecare dată descopeream ceva nou. M-a ajutat enorm. Apoi, grație Otiliei Mantelers (și curiozitatii mele) am ajuns la Hand in Hand. Acolo am avut plăcerea să descopăr că lista mea de carti de pe noptieră corespundea oarecum cu lista cărților recomandate de fondatoarea organizatiei, Patty Wipfler. Atunci am știut că am luat cea mai bună decizie în ceea ce privește partea asta de …parenting, să zic așa. Eram pe aceeși undă, dacă înțelegeți ce vreau să zic!Am urmat un curs, apoi al doilea și după câteva luni dădeam interviu cu o femeie minunată pentru a urma cursul de certificare ca instructor. Am trecut cu brio. Când a trebuit să încep cursul a aparut ceva inopinat de ambele parti: și la mine, și la ei. Așa că am luat o decizie grea, extrem de grea – am amânat cursul de certificare.

În tot acest timp am continuat să citesc și să mă documentez. Asta fac și acum, doar că acum sunt mult mai relaxată. Acum îmi permit să schimb din când în când registrul cărților. 🙂 Acumularea de informatii prețioase despre parentajul prin conectare a devenit o constantă în viața mea și a familiei mele. Mai mult la mine, recunosc, dar cred cu tărie în forța exemplului. În 2016 am facut cunoștință în profunzime cu uneltele Hand in Hand. Una în particular, dedicată părinților. Dedicată mie, numai mie! Aici intervine Listening Partnership, LP, ELPE (cum zic copii mei) sau Parteneriatul de Ascultare. La noi în casă toată lumea știe că azi „mama are elpe”!

Ce este LP? Listening Partnership este o unealtă Hand in Hand ce vine în ajutorul părinților. Acest parteneriat de ascultare ne învață și ne permite să dăm frâu liber emoțiilor, frustrărilor acumulate, trăirilor, blocajelor și proiectelor emoționale din trecut care par sa iasă la suprafață mai ales după ce am devenit părinți. LP este acea ascultare magică de care avem atâta nevoie! LP presupune să acordăm atenție interlocutorului, fără să judecăm, fără sfaturi, exemple, păreri! Doar ascultare și convingerea că partenerul a făcut ce a știut în acele momente!

Mai multe o să puteți afla în workshopul pe care îl pregătesc pentru luna mai 2019. Ce ziceți? Promit să vă țin la curent cu toate detaliile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *