Diverse,  În familie

Experimente de făcut acasă alături de copii.

Copiilor mei le place joaca. Hai la board games, hai la puzzle, hai la lego, hai la nisip kinetic, hai la pictat, hai la colorat, hai la joacă pe PS4! Mă bucur mult să îi văd atât de dornici de astfel de aventuri.

Sofiei îi plac experimentele de orice fel. Este deschisă la orice activitatea nouă, mai ales acum că stăm (doar) în casă. Primele experimente au fost când Victor ne privea din cărucior. Acum s-a alăturat și el. Normal că am început cu îmbinarea culorilor cu ajutorul colorantului alimentar. Știți și voi roșu+albastru=mov, galben+albastru=verde, roșu+galben=portocaliu, s.a.m.d. Dar după un timp nu a mai fost suficient. Am trecut la chestii mai…complicate.

Mai jos găsiți o listă cu experimentele noastre încercate. Să nu vă fie cu supărare dacă nu am poze, eram pe post de ajutor, nu fotograf. 🙂

„Tensiunea superficială” rămâne favoritul copiilor. De când l-a descoperit mie îmi dispare piperul rapid! E simplu și de efect.

Aveți nevoie de: un pahar plin cu apă, piper măcinat, săpun lichid (o picătură). În paharul plin cu apă presărați o peliculă fină de piper. Puneți pe deget un pic de săpun lichid și atingeți apa cu degetul cu săpun. Tensiunea se sparge, piperul o ia la…fugă. Uite așa aveți mai puțin piper, o tură de strănutat și un copil fericit. Pam-pam!

„Oul și oțetul” este un experiment interesant. Rezultatele se lasă așteptate, dar provoacă uimire. După cum îi spune și numele aveți nevoie de un ou și oțet. Nu dintr-ăla balsamic, ăla păstrați-l pentru salată. Pentru rezultate perfecte oul trebuie acoperit complet cu oțet. După aproximativ 2 zile aveți un ou transparent. Gălbenușul vă pluti frumos. Atenție, se sparge la fel de ușor, poate chiar mai ușor! Eu am avut noroc, Sof l-a spart pe gresie. Ne-am bucurat de experiment fix 2 minute.

„Șervețelul și agrafa de birou”. Asta e o poveste faina, vă zic. E cam tot aceeași chestie cu „tensiunea superficiala”, dar e mai…cool. Aveți nevoie de 2 agrafe de birou, o bucată de șervețel (o bucata mai mica) și musai un creion cu gumă de șters. Într-un bol plin cu apa aruncați o agrafa. Ntz…nu plutește. Of course! Acum, după ce ați scos agrafa buclucașă, puneți, cu grija mare, bucata de șervețel în apa. Atenție să nu atingeți apa cu degetele! Apoi cu o grija și mai mare puneți cealaltă agrafa (curata și musai uscată) încet pe bucata de șervețel. Să nu atingeți cu mana șervețelul sau agrafa că o luați de la capăt. Luați creionul și cu partea cu guma, atingeți șervețelul în așa fel încât acesta din urma să se scufunde. Cu puțin noroc și multa îndemănare șervețelul o să se scufunde, iar agrafa o să plutească.

„Să curățam bănuții”. Aveți nevoie de câțiva bănuți ( de 0.50 bani sau de 0.05 bani) uzați, adică mai…murdari. Vă rog să îi dezinfectați înainte de a realiza experimentul. Mai trebuie o farfurie de unică folosință (una de carton e ok). În plus, luați ketchup, oțet și puțină sare și bandă adezivă. Înveliți o jumătate de bănuț cu banda adezivă . Apoi înmuiați jumătatea liberă pe rand în cele trei ingrediente. După 1-2 minute spălați partea murdară. Nici o diferență, nu-i așa? Continuăm. Amestecați ketchup cu oțet, sare și oțet, ketchup și sare. Notați combinațiile și înmuiați bănuții în aceste soluții. Surpriza? Bănuțul înmuiat în sare și oțet o să fie …curat ca lacrima.

”Să facem unt”. Activitatea asta vă răpește vreo 20 minute bune din viață, dar recompensa este delicioasă. Aveți nevoie de un borcan curat, smântână grasa și puțină sare. E clar ce aveți de făcut, nu-i așa? După ce ați agitat borcanul plin cu smântână și sare, vreo 20 de minute…bon appetite! Merge bine cu pâine de casa proaspătă. 🙂 PS: Puteți agita pe rând, o să obosiți.

„Cerul albastru este alb”. Acest experiment o să le placă copiilor. Este simplu, rapid și interesant. Aveți nevoie de un pahar transparent, apa și puțin săpun lichid tot alb și o lanternă care dă lumină…albă, ați ghicit. Amestecați apa cu puțin săpun în așa fel încât să nu aveți spuma și apa să devina ușor neclară. Într-o camera întunecată îndreptați lanterna către pahar. Soluția din pahar ar trebui să capete o ușoară nuanță albastră. Ta-daaaahhhh! De ce se întâmplă asta: pentru că lumina albă a soarelui este o combinație între culorile curcubeului. Atunci când lumina se întâlnește cu apa, culoarea evidențiată este cu preponderență albastră.

Spor la experimentat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *