Dezvoltare parentală,  În familie

DA și NU

Ce părerea aveți despre puterea lui DA? Ați încercat-o?

Eu încerc să introduc acest cuvânt minunat în vocabularul meu tot mai des. De ce? Simplu: pentru că funcționează. M-am săturat să interzic, m-am săturat să opresc, să stăvilesc, să minimalizez, să încetinesc, să stric, să fiu atât de…adult!

În această perioadă am purtat discuții cu fiica mea despre unicitate, despre puterea de a fi un flamingo între porumbei. Despre faptul că e ok să fii diferit, să vrei să fii diferit. Că e ok să îți spui părerile, că e ok să nu fii de acord, că e ok să vrei afine cânt toți ceilalți vor bomboane pe băț.

Vreau să pot să fiu cât mai mult disponibilă pentru copiii mei, pentru familia mea. Pentru asta am adoptat cuvântul DA. Eu și DA = the beginning of a beautiful friendship. 🙂

Am început prin a citi un articol, mai demult, recunosc, despre faptul că o profesoară încuraja copii din clasa ei prin a sublinia ceea ce au făcut corect. Eu am crescut cu pixul roșu pe caietul meu, însă acel pix sublinia absolut tot ce făceam greșit. Până când am văzut ce metodă a ales acea profesoară nu vedeam asta o chestie atât de nasoală. Dar știți ce? Chiar este. Acum realizez cât de speriată eram când vedeam culoarea roșie pe caietele mele. Clar, nu vreau asta pentru ai mei. Dar cu siguranță o să se întâmple. Însă de data asta o să fiu pregătită. Și Sof la fel. Despre asta o să vorbesc altădată.

despre da si nu la copii

Vreau să le spun copiilor ce pot face, nu ceea ce nu pot. Vreau să avem discuții pozitive, chiar dacă vorbim despre năzbâtii, pericole sau ne distrăm.

Sunt curioasă ce înseamnă DA pentru voi! Dar NU?

 

One Comment

  • Adina

    Ana, mersi de idee. E super! Eu am reușit cam de la început sa nu prea folosesc NU, doar in cazuri importante, uneori reușesc altele nu… dar ce sa fac nu sunt perfecta și nici nu intenționez sa fiu 😉 Dar chestia cu DA mi se pare foarte ok. Noul obiectiv pe termen lung e sa duc conversații pozitive cu Noa. Mersi mult!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *