mancare nesanatoasa
Dezvoltare parentală,  Diverse

De ce nu mănâncă copilul meu?

Crina Coliban vine la Sibiu.

Când am văzut evenimentul pe Facebook, m-am înscris. Și din curiozitate, și pentru că vreau să aflu de ce nu mănâncă cei mici ( și mari aș spune eu). Așa că hai să vă spun cum a fost la conferința Crinei (pont= spumos, dar interesant).

conferinta Crina Coliban Pe 17 martie Crina a venit la Sibiu înarmată cu două sesiuni, una de dimineață pentru cei interesați de diversificare, și alta de amiază, dedicată părinților de copii mofturoși. Dacă aș spune că ai mei mănâncă broccoli și verdețuri toată ziua și că m-am dus doar să o cunosc pe Crina, aș minți. Copiii mei mănâncă legume (nu foarte diversificate, dar nu numai cartofi), iar la capitolul fructe, stau chiar bine. Însă….e loc și de mai bine, zise orice mamă de pe planetă!

Despre Crina Coliban

Este mama. Ea spune “că m-ați poreclit „Femeia-care-îi-face-pe-copii-să-mănânce„: asta pentru că mă uit în gură părinților și le spun de ce nu mai vor să mănânce copiii lor.

 • Copilașii țin gurița închisă pentru că au nevoi despre care vor să vorbească.
 • Își strigă nevoile cu gurița închisă, că să ne facă atenți la ei, nu la mâncare.
 • Asta fac eu împreună cu voi: descoperim nevoile copilașilor și, apoi, le hrănim.
 • Ca să mănânce copilul tău, dă-mi voie să te „hrănesc” mai întâi pe tine!”

Gășiți pe site mai multe detalii despre ea.

Prima mea impresie: impact, hotărâtă, fit, foarte îndrăzneață. Și aș mai adauga, să nu mergeți cu copiii de peste 2-3 ani în sus. Crina spune lucrurilor pe nume, folosește cuvintele destul de puțin filtrate,  așa că dacă o faceți, vă treziți că mama care a venit însoțită de fiica de 4 ani și a plecat după o ora. Nu că nu era interesant, dar a ales copilul în detrimentul Crinei.  Și asta a fost foarte ok.

Despre conferință

Primul lucru spus de Crina a fost asta: foamea vine să fie stricată. Pe scurt, când ți-e foame, mănâncă.

Ca părinte de copil în plină diversificare este benefic pentru toată familia să plecăm de la ideea asta – copilul trebuie învățat să se bucure de mâncare, nu să fie forțat să o mănânce.

Mai departe am aflat despre cele două stări: starea de supraviețuire, “survival mode” și cea de creștere, dezvoltare, “growth”. Cele două stări nu pot coexista, deci e activă fie una, fie alta, niciodată împreună.

Ce înseamnă survival mode?

 • Fight – luptă
 • Flight – pleci
 • Freeze – îngheață

Ce înseamnă growth?

 • Rest – odihnă
 • Digest – digerare

De ce nu mănâncă?

Ce înseamnă „nu-mi place”? Copiii modifică ce le place și mai ales ce nu le place cu viteza luminii. Azi afli că nu vrea măr nici în ruptul capului, iar peste două zile ghici ce îți cere? Exact, un măr. Aceste schimbări dau bătăi de cap tuturor părinților. Ce face copilul în aceste cazuri? Preia controlul și rolul cel mai puternic în relația cu mâncarea.

Acest „nu-mi place” poate fi tradus prin:

 • nu vreau, nu mănânc
 • e ciudată mâncarea asta
 • aș mai fi stat în parc cu prietenii mei, deci nu mănânc pentru că sunt supărat pe tine
 • mâine nu vreau la grădiniță/școală
 • mi-e frică de ceva.

Când un copil nu mănâncă nu te sfidează, ci are o nevoie neîndeplinită și TU, părintele, nu îl asculți în totalitate. Asta este ideea de bază de la care a plecat Crina. Ce e de făcut? Perseverența este cheia succesului.

În plus a identificat patru cauze pentru care avem copii mofturoși:

 1. Fiziologice
 2. Metabolice
 3. Neurologice
 4. Psihologice

Doar despre acestea din urmă a vorbit Crina la conferință. Pentru restul trebuie să cunoască mai multe despre copil, familie, boli, etc.

Am rămas surprinsă când Crina ne-a întrebat de ce nu mănâncă mamele. Toate, și aici vorbesc de o sală plină, au răspuns cam la fel. Că nu au timp, că nu le e foame, nu le place mâncarea, ce miros are sau cum arată. Întrebarea logică este: cum să mănânce copilul când mama are o relație atât de haotică cu mâncarea? No’ ziceți voi că nu are dreptate? M-am gândit la asta vreodată? Mnu.

Știm cu toții/toate că mâncăm resturile de la cei mici, pe furiș, în picioare, mâncăm și spălăm vasele în același timp. Eficientizare, ziceam eu! Cel puțin când sunt copiii mici . Faza tare este că fix atunci e cel mai important să le fim model în relația cum mâncarea.

Și uite așa ne-am adus aminte cum era înainte să devenim părinți. O amintire dulce-amăruie, că tot vorbim de gusturi…Păi cum a fost? Mâncam când, unde, cât, ce și cum doream. Și aveam o relație de prietenie cu mâncarea. Culmea, eu eram și mai slabă.

Ce față am când îi dau copilului să mănânce?

Țineți minte cum făceam când erau copiii mici? Aveam fețe mirate, schimonosite, voce pițigăiată. Iar eternă “hai că vine avionul” e deja de poveste. Sau „mănâncă, e sănătos, are vitamine”. Am râs mult, însă ne-a pus și pe gânduri. În acele momente nu ne gândim cum ne vede copilul. Sau dacă știe ce e aia sănătos, vitamine.

Eu nu m-am schimonosit, dar am folosit voci și faza cu avionul…..nah, asta e.

Dacă am văzut cum mănâncă mama, hai să vedem cum mănâncă ăla micu’? Pentru că, nu-i așa, copilul trebuie să mănânce doar ce vrea mama, când vrea/crede mama, cum vrea mama, unde vrea mama și cantitatea pe care o pregătește mama. Corect? Copii sunt oameni mici fără autonomie în privința mâncării,  zice Crina.

Ce să îi dau de mâncare?

Nici un copil nu mănâncă ce vrea el. Nu o să vedem copii care mănâncă doar verdețuri sau doar covrigi. Mănâncă ce vede și ce este în frigider, aka ce primește. Alegerea și decizia e la noi, părinții!

Copilul ajunge ce ai în frigider!

Partea bună este că putem oricând să rediversificam meniul întregii familii. Și asta se poate face la orice vârstă.

Cât le dăm de mâncare?

Aici depinde de aliment, de valoarea lui energetică și cât de repede se digera: repede, mediu sau lent. Recunosc, legat de partea asta mi-ar fi plăcut să primesc mai multe informații. Pe de altă parte, aceste informații pot fi găsite în cartea Crinei, costă 129 lei și cuprinde multe detalii nutriționale despre majoritatea alimentelor găsite în România.

Conferință s-a încheiat cu un mesaj pe care îl transmit și eu mai departe: e musai să mâncăm echilibrat! „Nu îmi place” nu înseamnă că trebuie să gătești altă mâncare copilului. Înseamnă că ai ocazia să afli mai multe despre nevoile reale ale puiului tău.

Concluzii

A fost o conferință interesantă, deci vă recomand să o urmăriți pe Crina în continuare sau să participați la conferințele ei, dacă mai ajunge la Sibiu. Aveți grijă de voi și de ceee ce mâncați!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *