Dezvoltare parentală

Cum stă treaba cu iubitul din priviri

Citind-o pe Brene Brown am descoperit-o și pe Toni Morrison. În caz că nu știați, Morrison a câștigat Premiul Nobel pentru literatură, fiind prima femeie de culoare care primit acest premiu.

Într-una din emisiunile lui Oprah, aceasta a întrebat-o pe Toni despre o frază descrisă în cartea ei “Cei mai albaștrii ochi” (“The Bluest Eye”), și anume: cine sunt eu atunci când intră copilul în cameră? Îmi lucesc ochii când îl văd? Mă bucur cu adevărat de fiecare dată?

Pornind de la aceasta întrebare m-am gândit la o provocare pentru tine: gândește-te unde erai azi, de exemplu când a venit copilul la tine și care au fost primele cuvinte adresate. Unele din mesaje ar putea suna “ ce murdaaaar ești” sau “nu intra încălțat în casă, acum am aspirat”, sau “ți-ai făcut toate temele”, sau “ia-ți și jacheta când te duci afară, azi mai rece”, sau “ai mancat”, și evident lista poate continua.

Ar părea că ne arătăm interesul și iubirea, nu-i așa? Mă interesează dacă a mâncat, dacă are haine curate…dar nu e așa. Față pe care copilul o vede e una critică. Poate chiar se gândește “oare ce mai găsește mama/tata/bunica să bage de vină azi?”.

Sfatul lui Toni este pe cât de simplu, pe atât de frumos. Să ne lăsăm fața să exprime iubirea necondiționată. Să ne permitem să transmitem non-verbal “ce mă bucur să te văd. Aici și acum”. Chiar atât de simplu.

Această schimbare e binevenită oricând, în orice moment, indiferent de vârsta copilului. Așa că de azi va provoc la “iubit din priviri”.

Las aici câteva citate via Toni Morisson care mie mi-au plăcut tare mult:

  • Creşterea unui copil nu înseamnă nimic pentru o mamă. Un copil este un copil. El poate deveni mai mare, mai în vârstă, dar să crească? Ce ar trebui să însemne asta? În inima de mamă nu înseamnă nimic.
  • Râsul este mai serios decât lacrimile.
  • Dacă vrei să zbori, ar trebui să renunţi la greutăţile care te trag în jos.

Cărți recomandate:

Cântecul lui Solomon

Ajută-l, Doamne, pe copil

Foto

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *