Diverse

Cum să nu porți o mască

Înainte de COVID-19 am fost în concediu medical. Am răcit ceva mai tare. Ca să nu dau mai departe microbii în toată casa, mi-am luat vreo 5 măști să le folosesc. Nu cred că am dat mai mult de 5 lei pe ele.

Acum situația e puțin diferită. Ei bine, puțin mai mult. Acum nu avem voie să ieșim din casă fără mască și mănuși. Unde mai pui că prețurile pentru aceste produse au explodat.

Azi vreau să vorbesc despre masca de toate zilele.

Aproape peste noapte am observat pe toate canalele de social media reclame la măști de toate felurile, colorate, cu protecție, fără protecție, cu trei pliuri, reutilizabile, etc. Partea bună este că purtarea unei măști reprezintă responsabilitatea oamenilor față de situația actuală. Partea rea este că mulți oameni poartă și folosesc greșit masca.

Nu sunt cadru medical, nu sunt obișnuită cu mască pe față, deci mi-e greu să o port. Părerea mea este că purtatul unei măști nu e chiar atât de simplu. Dar pentru a putea beneficia de protecție trebuie să știm că exemplele de mai jos NU ne protejează chiar dacă avem masca pe față.

  • NU purtați masca sub nas. Acesta trebuie să fie complet acoperit de mască. Nu, doar pe vârful nasului nu este de ajuns.
  • NU lăsați bărbia descoperită.
  • NU purtați o mască dacă este largă în partea laterală sau atârnă.
  • NU purtați masca trasă complet sub bărbie. Adică toată masca să fie sub bărbie (da, am văzut și așa). O purtați degeaba.

De îndată ce aveți masca pe față, este bine să țineți cont de câteva aspecte importante:

  • Întotdeauna spălați-vă pe mâini înainte și după ce purtați masca.
  • Folosiți elasticele din partea laterală pentru a pune și da jos masca.
  • Nu atingeți partea din față a măștii atunci când o dați jos.
  • În cazul unei măști de material, aceasta trebuie spălată zilnic, călcată și păstrată într-un loc uscat și cât mai ferit.
  • Nu uitați – doar masca nu garantează securitate maximă față de COVID-19.

Cel mai eficient remediu este distanțarea socială pe cât de mult posibil. Nu uitați de spălatul corect pe mâini. Am gasit un filmuleț scurt și foarte grăitor despre cum să ne spălăm pe mâini corect. Puteți face experimentul acasă alături de cei mici. Aveți nevoie doar de o pereche de mănuși de plastic sterile și puțină vopsea (acrilicele sunt o alegere bună).

Să auzim numai de bine!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *