Dezvoltare parentală,  În familie

Cum ne mai jucăm acasă

Joaca are un rol esențial în dezvoltarea copilului. Am mai spus acest lucru de o mie de ori și am să îl mai spun încă pe atât. Prin joc copii se deschid, asimilează informații noi, învață mai repede, își satisfac nevoia de control, se conectează.

Eu încerc să le ofer copiilor mei timp. Într-o zi mai mult, în alta mai puțin. Acum lucrez de acasă, deci suntem tooooot timpul împreună. Cât eu lucrez, ei au diferite activități: pentru școală, timp liber, desenează, pictează, TV, PS4, etc. Încerc să stau cu ei atât separat, cât și împreună. Separat este mai greu, dar nu imposibil. Chiar și 5 minute de joc liber pot face minuni.

Ce înseamnă joc liber? Înseamnă în primul rand că el, copilul este la cârmă. Adică mă joc ce vrea el. Vrea să fac pe ursul rănit, asta sunt. Vrea să mă înfășoare în panza lui Spiderman, sunt cea mai lamentabilă prizonieră. Sunt cel mai prost jucător de puzzle, sunt cel mai haios monstru mâncător de șosete puțitoare, sunt vrăjitoarea care își pierde puterile, sunt fetița care urăște să meargă la doctor. Sunt toate aste și mai mult. În acele 5-10-20 de minute sunt mamă, psiholog, profesor, actor, bucătar, pictor, dansator. Ăsta este timpul lor.

Cum ne mai jucam noi? Uite așa:

Vulcanul cu baloane

Iau un vas mare (cel mai mare) pun apa și puțin detergent de spălat vasele. Copiii primesc câte un pai (de preferat să fie cât mai lung și mai întortocheat) și suflă, fac bulbuci. E o activitate unde participă amândoi. Se destind, râd și se iau la întrecere.

Șopârla

Stând pe spate (comod), cu burtica în sus. Pe burta pun câteva animale de plastic, preferabil cât mai mici. Cu o suflătoare însușită primită de la o petrecere suflă să dărâme animalele de pe burtă, asemenea unei șopârle sau a unui cameleon.

Despre emoții

Mai jos e o fișa numai bună de printat. Copiii o să atribuie fiecărui om o stare și o să deseneze acea stare. Pot alege între trist, supărat, surprins, mirat, plâns, fericit, etc. În acest fel copilul învață stările și cum să le exprime. Mai jos puteți printa și voi fețele. Este distractiv și interesant.

Fisă emoții pentru printat

Gătim (acum mai mult ca înainte, recunosc)

Fie că sparg oua (peste tot), fie că pun sare în mâncare, rotunjesc chiftelele, spală morcovii sau pun zmeura pe brioșe sunt deprinderi adaptate vârstei.

Voi cum vă mai distrați? Ce mai faceți?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *